YLEISIMMÄT KYSYMYKSET TIETOKONEISTA

Päivitetty 24.3.2022

Miten oppivelvollisuuslaki muutti tietokoneiden hankintaa?

Oppivelvollisuuslain myötä lukio-opiskelu muuttui maksuttomaksi lähestulkoon peruskoulun tapaan. Maksuttomuuteen kuuluvat tietokoneet ja tarvittavat oppimateriaalit opiskeluun. Opiskelija voi edelleenkin hankkia itse välineet ja mm. tietokoneen opiskeluun, mutta koulun tarjoamasta tietokoneesta voi myös kieltäytyä ja sitoutua oman laitteen käyttämiseen. Koulun hankkima tietokone on ns.  ”perusmalli”, jonka käyttöjärjestelmä on Windows ja kone ei sovellu kovin hyvin esimerkiksi pelien pelaamiseen. Opiskelijalla ei ole ohjelmien asennusoikeuksia tietokoneeseen.

Millainen lukiossa käytettävän tietokoneen tulisi olla ja minkä hintainen?

Tämä on henkilökohtainen kysymys ja ihan tarkkaa vastausta ei voi antaa. Yleensä käyttöjärjestelmänä on Microsoft Windows10 tai Apple MacOS, mutta myös linux-käyttöjärjestelmä on mahdollinen. Tärkeintä on, opiskelija itse osaa käyttää omaa laitettaan ja toisekseen sen saa käynnistettyä erilliseltä USB-muistilta Abitti/DigabiOS-koejärjestelmässä. Vähimmäisvaatimukset koneelle löytyy sivulta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf. Vähimmäisvaatimuksissa mainitaan mm. verkkokaapeli/Ethernet-sovitin, tavallinen USB-paikka, jolloin osaan koneista joudutaan hankkimaan niitä vastaavat sovittimet.

Jos on epävarma, käynnistyykö kone abitti/DigabiOS-koejärjestelmässä, asiaa kannattaa kysyä myyjäliikkeestä ja pyytää heitä varmistamaan asia. Joidenkin verkkokauppojen sivuilla koneen esittelyssä asia on kerrottu (Esimerkki) koneiden tiedoissa valmiiksi. Ominaisuuksien lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota takuuseen eli suositus on ottaa kolmen vuoden takuu, joka kattaa koko lukion. Lisäksi kannattaa varmistaa myyjältä, että käynnistymisen lisäksi abitti/DigabiOS-käyttöjärjestelmässä toimii langaton wlan-ominaisuus, jota käytetään kurssikokeissa.

Aikaisempina vuosina suurin osa lukiolaisten hankkimista koneista asettuu hinnaltaan välille 200-600e.

Oppivelvollisille koulu tarjoaa tietokoneen, mutta opiskelijan ei ole pakko ottaa sitä vastaan.


Voiko abitti-kurssikokeessa ja ylioppilaskokeessa käyttää Macbook, Macbook Air tai Macbook Pro-tietokonetta?

Macbook Air toimii lähes 100-varmasti, mutta kaikkein uusimpien ja kalleimpien Mac Probook Pro koneiden kanssa on ollut eniten ongelmia kaikista koneista. Ongelmat johtuvat siitä, että Apple käyttää koneissaan muista poikkeavia laiteajureita. Havaintojen mukaan ongelmat ovat kuitenkin vähentyneet  huomattavasti lukuvuonna 2019-2020 ja ainoa lienee langattoman yhteyden puuttuminen tietystä konemallista Abitti/DigabiOS-kokeissa. Ongelma on kuitenkin helposti kierrettävissä langallisella yhteydellä. Ennen Apple- koneen hankintaa, kannattaa tarkistaa löytyykö  konemalli listalta https://digabi.fi/hwdata/digabios_boots_sort.html Valitettavasti konemallin löytyminen tai puuttuminen listalta ei välttämättä tarkoita yhtään mitään.

Macbook ja Macbook Pro koneita voi siis hankkia pienellä varauksella. Huomaa myös, että suurimpaan osaan Macbook koneista tulee hankkia erillinen ethernet\verkkokaapeli-sovitin ja mahdollisesti USB-C-sovitin tavallista USB-muistitikkua varten.


Miten tietokone käynnistetään Abitti- tai DigabiOS-koejärjestelmässä?

Tähän ei voi antaa yksinkertaista ohjetta, koska asia riippuu mm. koneen käyttöjärjestelmästä ja koneen emolevyssä olevasta BIOS-piiristä. Ideana kuitenkin on kaikissa, että USB-muistin ollessa kytkettynä kiinni, tehdään toimenpiteet, jolloin heti käynnistyksen jälkeen käynnistyy joko Abitti tai DigabiOS-käyttöjärjestelmä. Koneen omalla kiintolevyllä olevaa käyttöjärjestelmää (Windows/Mac) ei ladata lainkaan. Ohjeita asian tekemiseen löytyy Googlaamalla tai vaikkapa Youtubesta.

Asiaa harjoitellaan 1. jakson aikana ja myöhemmin erillisissä boottauspajoissa ennen koeviikkoja.


Perheelläni ei juuri nyt ole varaa hankkia uutta tietokonetta. Voiko koulu antaa lainaan tietokoneen opiskelijalle?
Oppivelvollisille koulu tarjoaa kaikki oppimateriaalit ja välineet sisältäen myös tietokoneen.
Koululla on jonkin verran opiskelijoille lainattavia tietokoneita ei-oppivelvollisille, joita voi ottaa myös kotiin. Ensisijaisesti lainaan tarjotaan Chromebook-läppäreitä ja vastuu säilyttämisestä ja ehjänä pysymisestä on opiskelijalla itsellään tai hänen perheellään. Asiasta voi kysyä tarkemmin rehtorilta.

Mitä taloudellisia avustuksia voi vähävarainen opiskelija saada koululta tai Tornion Kaupungilta?
Tornion yhteislyseon lukio tai Tornion Kaupunki eivät voi suoraan tukea opiskelijaa taloudellisesti, koska kaikkia opiskelijoita on kohdeltava tässä asiassa tasapuolisesesti. Vähävarainen opiskelija voi hakea Kelan myöntämää opintotukea ja sen oppimimateriaalilisää. Lisätietoja löytyy Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/opintotuki

Miten opiskelijan tieto-ja viestintätekniikan taitoja harjoitellaan lukiossa?
Lukion opetussuunnitelmaan kuuluu kaikille yhteinen kurssi ”Lukiolaisen TVT-kurssi”. Kurssi järjestetään rinnakkain kaikille pakollisen yhteisen matematiikan MAY1-kurssin kanssa 1. ja 2. jaksossa. Noin puolet lukiolaisen TVT-kurssin sisällöstä liittyy matemaattisin aineisiin ja sen pitää sama opettaja kuin MAY1-kurssilla, 25% oppitunneista on kaikille saman sisältöistä yleistä tvt-asiaa mm. oppimisympäristö-ja tietoturva-asioita ja 25% on eri aineille räätälöityjä TVT-tunteja, joita pitää eri aineenopettajat.

Miten matemaatistenaineiden tekstiä kirjoitetaan ja miten sen kirjoittamiseen voi valmistautua?
Matemaattisia aineita kirjoitettiin ensimmäisen kerran sähköisesti lukuvuonna 2018-2019. Matemaattista tekstiä laaditaan editorilla, joka löytyy osoitteesta https://math-demo.abitti.fi. Editori on käytettävissä matematiikan, fysiikan ja kemian abitti-kurssikokeissa ja digitaalisessa ylioppilaskokeessa. Matemaattista tekstiä voi laatia myös TI-Nspire CAS-laskimen muistiinpanosovelluksella, josta teksti liitetään kuvakaapauksella vastaukseen. TI-Nspire CAS-ohjelma on maksullinen opiskelijan omalle Windows/Mac-koneelle ja sen voi ostaa esim. Suomalaisesta kirjakaupasta tai osoitteesta http://nspire.fi/aloitus/. Abitti-kurssikokeessa ja digitaalisessa ylioppilaskokeessa TI-Nspire Cas ohjelma on opiskelijan käytettävissä koejärjestelmässä.  Matemaattista kirjoittamista voi harjoitella kurssien aikana tehtävissä tai sen päätteenä olevassa abitti-kurssikokeessa.

Mikä on digitaalinen koe ja mitä ne vaativat opiskelijalta laitteilta?

Digitaalisia kokeita on monenlaisia. Kustantajien eli Otavan, SanomaPron, Studeon digitaaliset kokeet tehdään julkisessa verkossa ja tekeminen onnistuu kaikilla nettiin menevillä laitteilla. Abitti-kurssikokeet tehdään suljetussa verkossa, jolloin PC-tyyppinen laite (Windows/Mac) käynnistetään erilliseltä muistitikulta. Abitti- kokeessa kaikilla täsmälleen samanlainen koejärjestelmä ja samat käytettävät ohjelmat.

Abitti-koetta vastaavassa digitaalisessa  ylioppilaskokeessa kokeessa opiskelija joutuu käyttämään aina verkkokaapeliyhteyttä toisin kuin Abitti-kokeissa, joissa käytetään yleensä langatonta yhteyttä. Abitti-kurssikokeesta voi lukea tarkemmin osoitteesta http://www.abitti.fi ja koejärjestelmän voi tehdä opiskelija itselleen vaikkapa heti omalle muistitikulle ohjeilla https://www.abitti.fi/fi/opiskelijat/


Haluan käyttää vanhaa konettani. Minkälainen koneen täytyisi olla? Tai mitä ominaisuuksia siinä täytyisi olla vähintään?

Koneeksi käy vanhempikin kone, jos se toimii. Kone pitää olla mahdollista tuoda kouluun tarvittaessa, jolloin esimerkiksi 17 tuuman näytöllä varustetut koneet ovat ehkäpä liian painavia kuljetettavaksi. Vähimmäisvaatimukset toteuttavat jo noin viisi vuotta vanhat koneet. Koneessa tulee olla mm. verkkokytkentä/ethernet- ja USB3-muistitikku mahdollisuus ja 4GB keskusmuistia. Tarkempaa ominaisuuslistaa vähimmäisominaisuuksista löytyy osoitteesta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Yleiset/liite_2-ohje_kokelaan_tietokoneesta_2019.pdf


Sopivatko Mac-tietokoneet opiskelijalaitteeksi?
Mac-tietokoneet OS X-käyttöjärjestelmällä toteuttavat ylioppilastutkintolautakunnan vaatimuksen, jos ne voidaan käynnistää ulkoiselta medialta eli esimerkiksi USB-muistitikulta.


Sopivatko iPadit tai Samsung-tabletit ylioppilaskokeeseen? Entäpä Windows-tabletit?
Samsungin tai muiden valmistajien Android-tabletit ja Applen iPadit eivät sovi, koska niitä ei voi käynnistää ulkoiselta medialta toisessa käyttöjärjestelmässä. Varmuudella Windows RT-käyttöjärjestelmällä ja ARM-prosessorilla toimivat laitteet eivät sovellu, koska niissä ei ole x86-yhteensopivaa prosessoria. Tablet-laitteet ovat toki käteviä esimerkiksi käytettäessä sähköisiä kirjoja ja niillä voi tehdä monet asiat yhtä hyvin ja nopeasti kuin läppärilläkin.


Minulla 5 vuotta vanha miniläppäri, joka toimii hyvin. Voiko tätä käyttää?

Voi käyttää, koska koejärjestelmä toimii vanhemmissakin koneissa. Käytännössä 5 vuotta vanhoissa koneissa voi kuitenkin olla akku jo siinä kunnossa, että se kestää vain hetken ja konetta pitää koko ajan ladata ja käyttö on näin hankalaa. Koneen tulee toteutaa vähimmäisominaisuudet kts. aik. kysymys.


Saako tunnilla olla esimerkiksi facebookissa ja lähettää esimerkiksi whatsup-viestejä viereiseen luokkaan kaverille?

Tärkeintä opiskelussa on keskittyä opetettavaan aiheeseen ihan samalla tavalla kuin tehdään työelämässäkin. Mikäli opetusmenetelmänä on facebookin avulla keskustella käsiteltävästä aiheesta, niin silloin käyttö on tietenkin sallittu. Toiminta, joka ei liity oppitunnilla käsiteltävään aiheeseen kannattaa jättää heti pois. Jos oppitunnilla käsitellään esimerkiksi Suomen itsenäistymistä, voi olla mielenkiintoista lukea netistä Suomen ensimmäistä perustuslakia, mutta tästäkin käytöstä kannattaa keskustella ensin opettajan kanssa.


Mitä sähköisiä välineitä, oppimisympäristöjä koululla on käytössä?

Lukuvuonna 2015-2016 siirryimme Google Apps for Education (GAFE) käyttäjäksi. Jokaiselle opiskelijalle tuli @edutornio.net-käyttäjätunnus, joka on sama kuin Tornion peruskouluissa. Jokaisella opiskelijalla on Gmail-sähköpostin lisäksi Googlen Drive eli pilvipalvelua ja sen mahdollistamat ohjelmat. Vuodesta 2015 alkaen kaikkien opiskelijoiden Driven sisältö on tallessa ja käytettävissä. Syksyllä 2020 aloittavilla uusilla ykkösillä on voi olla Drivessa tiedostoja peruskoulun 5. luokalta saakka.

Kouluun liittyvässä viestinnässä ja toiminnassa käytetään siis henkilökohtaisen google-tilin asemasta koulun antamaa tunnusta. Opiskeluiden päätyttyä lukiossa, Driveen tallennetut asiat voi kopioida itselle talteen esim. omaan henkilökohtaiseen Driveen.

Sähköisiä oppimateriaaleja on käytössä myös eri kustantajilla, joilla voi olla omat kirjautumistunnukset. Esimerkiksi SanomaPro:n oppimisympäristössä pitää olla heidän omat tunnuksensa.


Minulla on iPad ja haluan käyttää sitä oppitunneilla tarvittaessa, koska laite on keveämpi ja vie vähemmän tilaa. Kokeeseen tuon tarvittaessa siskon läppärin. Pärjääkö tällä?
Pärjää oikein hyvin, koska iPadeilla ja myös muilla tablet-laitteilla voidaan esimerkiksi tehdä muistiinpanoja, tehtäviä ja hakea tietoa. Läppäriä tarvitaankin vain varsinaisesti kokeissa ja testeissä, joissa ei ole mm. ”kilauta kaverille”-mahdollisuutta. Valitut oppimisympäristöt Otava/tabletkoulu.fi/SanomaPro toimivat kaikilla päätelaitteilla myös tableteilla ja älypuhelimilla.


Pitääkö kone kantaa kouluun joka päivä?
Yleensä pitää, mutta tämä asia riippuu kokonaan käytettävistä opetusmenetelmistä. Opettajat eivät voi etukäteen kertoa opetusmenetelmistä kovinkaan tarkkaan etukäteen. Kaikilla oppitunneilla opiskelija voi tehdä muistiinpanonsa omalla koneellaan käsinkirjoittamisen sijaan ilman erillistä lupaa. Käyttö täytyy kuitenkin liittyä aina oppitunnilla käsiteltävään aiheeseen.


Mitä lisälaitteita tai varusteita koneeseen kannattaa hankkia?
Tämä on henkilökohtainen kysymys ja riippuu käyttäjästä. Osa tottuu käyttämään läppärin kosketuslevyä ja osa ei ja joutuu hankkimaan erillisen hiiren. Kannattaa hankkia kuitenkin sellainen laukku, johon sopii sekä läppäri, että koulukirjat. Läppäriin voi hankkia laukkuun suojaksi neopropaani-suojan, joka estää esimerkiksi kynän joutumisen näppäimistön ja näytön väliin laukussa. Huomaa, että digitaalisessa ylioppilaskokeessa ei saa käyttää langatonta hiirtä, kuten mitään muutakaan langatonta lisälaitetta.

Osassa opiskelijoiden hankkimista läppäreistä ei ole verkkokaapeli- eli ethernet-paikkaa. Ethernet-paikkaa tarvitaan digitaalissa ylioppilas/kurssikokeissa, jolloin opiskelijan tulee hankkia usb-porttiin ethernet-sopiva sovitin. Asiasta kannattaa kysyä mm. alueen tietokoneita myyvistä liikkeistä.

Opiskelijalla tulee olla omassa koneessaan toimivat kuulokkeet, koska kurssikokeissa on mm. videoita ja äänitiedostoja.


Miten konetta voidaan säilyttää turvallisesti?
Kaikille 1. vuoden opiskelijoille tulee lukiorakennukseen oma lukittava henkilökohtainen lokero. Osa lokeroista on avainkoodillisia ja osa avaimella. Koulussa on nauhoittava kameravalvonta, mutta koulu ei voi ottaa vastuuta siitä, että opiskelija kadottaa koneensa. Liikuntatuntien aikana opiskelija voi sopia koneen säilyttämisestä lukittavassa paikassa liikunnanopettajan kanssa, mikäli liikuntaa on jossain muualla kuin lukiorakennuksen lähettyvillä.


Mitä ohjelmistoja omaan koneeseen kannattaa asentaa? Pitääkö ostaa maksullisia ohjelmia?
Opiskelijan pitää ymmärtää tietoturvan ja järjestelmäpäivityksien merkitys koneen toiminnan kannalta. Opiskelija vastaa siis itse kokonaan koneeseen asennattavien ohjelmien asentamisesta ja päivittämisestä. Koneeseen kannattaa asentaa virukset/haittaohjelmat tunnistavat ohjelmat, mutta mitään pakkoa minkään kaupallisen ohjelman asentamiselle ei ole. Digitaalissa abitti-kurssikokeissa ja sitä vastaavassa ylioppilaskokeessa käytetään ohjelmia, jotka löytyvät osoitteesta https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto/koejarjestelman-ohjelmat.

Suurin osa listan ohjelmista on ilmaisia Windows/Mac-koneille, mutta osa on maksullisia joko opiskelijalle tai koululle. Abitti-kurssikokeissa ohjelmat ovat kuitenkin aina opiskelijan käytettävissä ilmaiseksi.


Pitääkö opiskelijan käyttää omaa 3/4G-tikkuaan läppärissä eli miten verkkoyhteys on hoidettu?j
Lukiossa on kaikille laitteille avoin ja nopea langaton wlan-verkko, jota voi käyttää myös älypuhelimissa. Langaton verkko on toiminut erinomaisesti nykyisessä lukiorakennuksessa ja se on päivitetty nopeammaksi talvella 2018.


 

Miksi lukiolaiset eivät saa omaa laitetta ilmaiseksi?

Jo vuoden 2011 selvityksen perusteella myös lukiolaisista noin 75%:lla oli kotonaan hankittu laite ja samassa kyselyssä selvisi, että halvin mahdollinen laite ei ole se mitä useimmat haluavat. Olemme valinneet linjan, jossa tietokoneet rinnastetaan oppimateriaaliin esimerkiksi vihkoon. Opiskelija hankkii ja huolehtii itse omista opiskeluvälineistä koskien sekä tietokoneita että käytettäviä oppimateriaaleja ja mm. henkilökohtaisia liikuntavälineitä (suksia, luistimia jne.). Lukiolain perusteella käytettävät oppimateriaalit voivat olla lukiolaiselle maksullisia.


Voiko edullista n.200e:n Google Chromebook-läppäriä käyttää koulutöissä ja pärjääkö pelkästään sillä myös ylioppilaskokeessa?

Googlen Chromebook-läppäreitä on monenlaisia, mutta kaikkia niitä voi käyttää Googlen tunnuksilla ja ilmeisesti kaikista puuttuu kiintolevy eli tehokas normaali käyttö vaatii aina verkkoyhteyden. Kaikki selaimella tapahtuvat asiat onnistuvat Chromebookilla mainiosti ja käyttö on muutenkin mukavaa, koska kone on erittäin kevyt ja akku kestää reilusti enemmän kuin koulupäivä on pitkä. GAFE-palvelu mahdollistaa Chromebook-laitteiden hyödyntämisen oppitunneilla aikaisempaa monipuolisemmin.

Ongelmat Chromebook-laitteissa liittyvät laitteisiin ohjelmistoon eli löytyykö siihen tuttuja ohjelmistoja, joita haluaa käyttää.

Chromebookit eivät sovellu digitaalisiin abitti-kurssikokeisiin koeviikoilla eikä myöhemmin digitaaliseen ylioppilaskokeeseen.