tornion yhteislyseon lukio

Mikä on ammattilukiotoiminta?

Se ei ole erillinen koulu, vaan se on Tornion toisen asteen oppilaitosten (Ammattiopisto Lappia ja Tornion yhteislyseon lukio) hyvän yhteistyön tulos, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1992. Tuolloin käynnistyi Tornion maineikas nuorisoasteen koulutuskokeilu, jota vietiin myös muualle Suomeen – puhuttiin Tornion mallista.

Mitä tahansa ammatillista perustutkintoa opiskeleva opiskelija voi opiskella ammatillisen perustutkinnon rinnalle ylioppilastutkinnon.

Lukiossa opiskellaan:

  • ammatillisen perustutkinnon ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat (yhteiset opinnot) ja valinnaiset opinnot
  • ylioppilastutkintoon edellytettävät opinnot sekä
  • opiskelijan oman kiinnostuksen mukaisia opintoja

Ammatilliset opinnot järjestää opiskelijan oma ammatillinen oppilaitos ja lukio-opinnot lukio. Opinnot on suunniteltu opiskeltavaksi tietyn esimerkkisuunnitelman mukaisesti. Opiskeluaika on neljä vuotta.

Toki myös muissakin kuin yhteistyöoppilaitoksissa suoritettuja opintoja voidaan lukea hyväksi opiskelijalle. Tämä hyväksiluku on oppilaitoskohtaista.

Tavoitteena on lisätä peruskoulun jälkeiseen koulutukseen siirtyvien opiskelijoiden mahdollisuuksia suorittaa joustavia ja yksilöllisiä opinto-ohjelmia, ja samalla antaa heille mahdollisuus suorittaa ns. kaksoistutkinto. Tavoitteena on myös parantaa yhteiskunnan ja työelämän muuttuvien tieto- ja taitotarpeiden huomioimista sekä sitä kautta kohottaa koulutuksen tasoa. Erityisenä tavoitteena on edistää Kemi-Tornio-alueen koulutusyhteistyötä sekä parantaa alueen koulutusjärjestelmän toimintakykyä.

Ammattilukiotoiminta on mahdollista kaikkien alojen ammatillista perustutkintoa opiskeleville. Ammattilukio sopii erityisen hyvin hyvät opiskeluvalmiudet omaaville peruskoulun päättäville opiskelijoille, jotka haluavat huippueväät tulevaisuuteen.

Ammattilukiotoimintaan haetaan normaalin yhteishaun kautta. Hakijan täytyy hakea ammatilliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen. Osallistumista ammattilukiotoimintaan kysytään jo keväällä erillisellä nettilomakkeella, jonka linkki löytyy koulun kotisivulta. Hyväksymisilmoitus tulee vain Ammattiopisto Lappiasta.

Tornion yhteislyseon lukiossa on lukuvuodessa viisi jaksoa. Ammattilukiolaiset opiskelevat kaksi jaksoa lukuvuodessa lukiossa ja loput omassa koulussa. Jokaisen oma henkilökohtainen suunnitelma tarkentuu luonnollisesti opintojen edetessä.

Vaatimukset perusopetuksen päättötodistuksesta:

  • äidinkieli ja kirjallisuus, vähintään 8
  • ruotsin kieli, vähintään 7
  • matematiikka, vähintään 7
  • englannin kieli, vähintään 7
  • lukuaineiden keskiarvo vähintään 7.00

Erityistapauksessa hakijalla voi olla yhdessä yllä olevassa oppiaineessa arvosana alle vaaditun.

  • harkinnan lukio-opintoihin osallistumisesta tekee Ammattiopisto Lappian opinto-ohjaaja lukuvuoden alussa ennen lukio-opintojen alkamista.

Jokainen opiskelija haastatellaan Lappiassa.

Opiskelu on sinulle ilmaista. Oppimateriaali annetaan käyttöösi lukiosta ja tietokone Lappiasta. Voit ruokailla siinä koulussa missä olet opiskelujaksolla. Saat normaalit opintososiaaliset edut.

Opiskelijoiden täytyy tutustua oppilaitosten toimintatapoihin ja sääntöihin. Kysy, jos et ymmärrä.

Lukiossa ryhmänohjaajinasi toimivat apulaisrehtori ja opinto-ohjaaja Aki Luosujärvi, puh. 040 587 4527 sekä opinto-ohjaaja Heljä Salmela, puh 040 825 6877. Älä tee mitään muutoksia opiskelusuunnitelmaasi ilman, että ryhmänohjaajasi on siitä tietoinen!