Matematiikkaohjelmistot

TI-NspireKcalcGeoGebraLoggerProMarvinSketchL'math

TI-Nspire

TI-Nspire sisältää esimerkiksi välineet symboliseen laskentaan, kuvaajien analysointiin, dynaamiseen geometriaan, taulukkolaskentaan, tilastoihin ja muistiinpanojen tekoon. Se on maksullinen laskinohjelma, joka toimii niin kämmenlaitteessa (laskimessa) kuin tietokoneessa. Ohjelmassa on 30 päivän kokeiluversio.

Alla olevasta linkistä löydät nspiren lataamissivulle linkin ja myös sen funktioiden käyttämiseen tarkoitetun ohjeen. Ohje soveltuu sekä pitkän että lyhyen matematiikan funktioiden laskemiseen. Se poikkeaa nspiren virallisista ohjeista siten, että siinä käydään läpi vain lukion oppimäärän asioita ja niitä havainnollistetaan kuvin.

Linkki ohjeeseen (Google drive)

Nspire widgets

Nspiressä on myös fysiikan ja kemian piirtoon soveltuva widgets. Widgettien lataamiseen ja helppoon käyttämiseen on ohjeet alla olevassa linkissä.

Linkki ohjeeseen (Google drive)

Kcalc

Kcalc on samanlainen, mitä kokeiden A-osassa toimiva laskin. Sen käyttöä on syytä opetella ennen koetta, sillä esimerkiksi neliöjuuren tai trigonometristen funktioiden käyttö voi olla haastavaa. Kcalc on ilmainen ohjelma.

Alla olevissa linkeissä on ohje Kcalcin lataamiseen:  latausprosessista ja latauspaikasta. Olet myös saattanut saada linkin ohjeeseen wilma-viestin avulla.

Linkki ohjeeseen (Google drive)

Linkki lataamissivulle (Windows)

Linkki lataamissivulle (Mac)

Linkeissä ei ole mukana ohjeita Kcalcin käytöstä, joten seuraavassa linkissä on siitä vähän asiaa, mutta mukana on myös ohjeet Kcalcin lataamiseen. Suosittelen lataamaan Kcalcin ensimmäisellä ohjeella (ylemmät linkit), koska siinä luodaan pikakuvake työpöydälle ja Kcalc on helpommin löydettävissä kuin alla olevan linkin takaa löytyvässä ohjeessa.

Linkki Kcalcin käyttöohjeisiin (Google drive)

GeoGebra

GeoGebra on pääosiin kuvaajien piirtämiseen ja tulkintaan soveltuva työkalu, mutta taulukoiden käyttö onnistuu myös. Se on ilmaisohjelma ja sen käyttö on erittäin helppoa.

Alla on linkkejä Geogebran lataussivulle ja ohjeisiin, ne sijaitsevat geogebran omilla sivuilla.

Lataus

Ohjeita

LoggerPro

LoggerPro on maksullinen ohjelma, jonka saa koulun tikulta ladattua. Ohjelma soveltuu eniten fysiikan mittaustulosten ja taulukoiden analysointiin.

Alla on linkki LoggerPron käyttöohjeisiin.

Käyttöohjeita (Google drive)

MarvinSketch

MarvinSketch on kemiallisten rakennekaavojen piirtämiseen tarkoitettu työkalu. MarvinSketch on käytettävissä abitti-kokeissa.

Alla olevissa linkeissä on ohjeet lataukseen. Toinen on yksinkertainen ja toisesta löytyy yksityiskohtaisesti, miten ladata se. Yksinkertaisessa on myös mukana käyttöohjeet.

Linkki yksinkertaiseen ohjeeseen (Google drive)

 

Linkki yksityiskohtaiseen ohjeeseen (peda.net)

 

MarvinSketchiin löytyy myös opasvideoita ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta. Alla on linkki kyseisiin opasvideoihin.

Linkki ohjeisiin (abitti.fi)

L’math

L’math on matemaattisten kaavojen editori. Se on samanlainen, mitä kurssikokeessa/yo-kirjoituksissa ja se on ilmainen. Se on periaatteessa sama, mitä netistä löytyvä matikkaeditori (https://math-demo.abitti.fi/) sillä erolla, että L’math ohjelmassa pystyy tallentamaan kaavoja ja kirjoittamaan vaikka muistiinpanoja.

L’math ohjelman voi ladata Windowsille, Macille ja Linuxille. Alla on linkki lataussivulle.

Linkki lataussivulle

Ekstraa tiedonjanoisille:

Ohjelma kuten abitin kaavaeditori toimii LaTex ladontajärjestelmällä, joka mahdollistaa helpon ja nopean tavan kirjoittaa vaikeita matemaattisia kaavoja. Se antaa kirjoittajan keskittyä itse kirjoittamiseen eikä tekstin muokkaamiseen verrattuna esimerkiksi Wordiin.

Jäjestelmä koostuu monista eri osista, tähän sisältyy muun muassa merkkauskieli, tietokoneohjelma ja kaavatyökalu. L’math:ssa ja kaavaeditorissa näkee lopputuloksen, eikä lähdekoodiin tarvitse kiinnittää huomiota, mutta  esimerkiksi Texmaker ohjelmassa kirjoitetaan pelkästään lähdekoodilla, joka sitten käännetään ymmärrettävään muotoon (pdf tai DVI (Device independent file format)). Texmakerissa on mukana tekstieditori ja LaTex-käännösohjelma. LaTexiä voi myös kirjoittaa vaikka pelkällä Notepadillä, kun tiedoston loppupäätteen vaihtaa .tex muotoon.