TORNION YHTEISLYSEON LUKIO

Yrittäjän päivänä

12.9.2019

Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään 5. syyskuuta. Tämän päivän tiimoilta kaksi nuorta yrittäjää, Juho Mykkälä ja Liisa Koivisto, tulivat puhumaan yrittäjyydestä lukion opiskelijoille. Juho Mykkälä toimii Duudsonit Activity Parkin puistopäällikkönä. Liisa Koivisto puolestaan pyörittää pakopeliyritystä kotonaan Tornion maaseudulla.

Yrittäjämäistä asennetta tarvitaan kaikessa elämässä: opinnoissa, harrastuksissa ja työelämässä – niin yrittäjänä kuin toisen palveluksessa. Yritystoiminnan aloittamiseen tarvitaan halua yrittää, hyvä yritysidea, usko ideaan ja vankka osaaminen jossain asiassa. Luonnollinen tapa ryhtyä yrittäjäksi on lähipiirissä olevan yrittäjän eläkkeelle siirtyminen. Eläkkeelle jäävät voivat myös myydä oman yrityksensä ulkopuoliselle.

Samanhenkiset osaajat voivat perustaa yhteisen yrityksen esimerkiksi osuuskuntaperiaatteella, jossa jäsenet ovat samalla sekä yrityksen omistajia että työntekijöitä. Aina ei ole edes oltava omaa liikeideaa, voit tuoda kumppanisi yritykseen yrittämisen palon. Jos yrittäjällä itsellään ei ole kaikkea tarvittavaa osaamista, voi osaamista täydentää yrityksen ulkopuolelta hankituilta palveluilta, esimerkiksi kirjanpitoasioissa. On myös mahdollista vuokrata yritysidea. Tätä toimintaa sanotaan franchising-toiminnaksi.

Yrittäjän aikaisempi kokemus alasta on hyödyllistä. On hyvä tietää jotain tulevasta asiakaskunnasta, toiminnasta, yrityksen pyörittämisestä ja alan muista yrityksistä. Yrittäjäksi alkava tarvitsee alkupääomaa, jonka suuruus riippuu yritysmuodosta ja alasta. Yrittäjän on myös varauduttava tekemään töitä yksin pitkiä työpäiviä. Yrittäminen on pitkäjänteistä työtä tavoitteiden saavuttamiseksi ilman nopeaa menestymistä.