TORNION YHTEISLYSEON LUKIO

Tyllin syyslukukausi 2018

20.12.2018

Syyslukukausi 2018 on päättymässä on aika hengähtää kohta joulun pyhiksi ja uudeksi vuodeksi.

Elokuun lämpö vaihtui syksyn koleudeksi hitaasti, mutta ylioppilaskirjoitukset tulivat vastaan yhtä varmasti kuin muuttolinnut lähtivät etelään. Digitaaliset ylioppilaskirjoitukset sujuivat täysin ongelmitta, mutta toki moni asia tuohon liittyen vaatii henkilökunnalta ja varmasti myös opiskelijasta vielä jännittämistä.

Lukuvuoden alusta jatkettiin viime lukuvuonna aloitettua tiivistettyä tuntikaaviota, jossa siis päivän 1. välitunti ja ruokatauko on 5 min lyhyempi. Päivä päättyy vastaavasti 10 minuuttia aikaisemmin, jollei opiskelijalla ole liikuntaa eikä ole tiistaina viimeistä oppituntia. Muutoksen vaikutuksia voidaan nyt arvioida. Keväällä muutaman viikon kokeilun jälkeen jälkeen noin 80% opiskelijoista oli nyt käytettävän tuntikaavion kannalla. Positiivisia vaikutuksia ovat viimeisen oppitunnin klo 12.35-13.50 rauhoittuminen, koska kuljetukseen siirtyvät eivät keskeytä tuntia, päivä päättyy opiskelijoilla aikaisemmin ja alkavaan liikuntaan klo 14.10 erityisesti Putaalle siirtymiseen on riittävästi aikaa. Huonoina  puolina on lyhyet siirtymät oppituntien välillä, ruokailun kuormittuminen ja ehkäpä tärkeimpänä opiskelijoiden kohtaamisten, kavereiden tapaamiseen käytetyn ajan vähyys oppituntien välissä. Ehkäpä abien lähdettyä talosta on aika kysyä mielipidettä tähän asiaan uudestaan opiskelijoilta ja henkilökunnalta? Liikunnan sijoittamista toiseen ajankohtaan on hyvin vaikea ajatella muuten kuin nykyiseen malliin, koska molemmat liikunnan opettajat ovat yhteisiä yläkoulujen kanssa ja poikien liikunta on pääosin Putaan hallilla.

Tornionseudun koulun muutto peruuntui ja tämän johdosta alakerran tietokoneluokan uudelleen miettiminen tuli ajankohtaiseksi. Vanhoista edellisen vuosisadan suurista pöydistä luovuttiin ja tilalle saatiin joulukuun puolessa välissä uudet säädettävät, modernit kalusteet. Luokan uudelleen kalustaminen on harvinaista herkkua eli en ainakaan 18 vuoteen muista, että yhden luokan varustus olisi kerralla vaihdettu. Luokkaan hankittiin myös uusi ja suuri kosketusnäyttö, joita talossa ei ole ollut aikaisemmin ollenkaan. Luokkaa ovat käyttäneet vasta muutamat ryhmät, mutta oman ryhmäni kommentit muutaman tunnin jälkeen ovat olleet kiittäviä. Niinä aikoina, kun luokka ei ole opetuskäytössä, opiskelijat voivat käyttää luokka vapaasti opiskeluun. Näyttäisi siltä, että tämän ovat huomanneetkin jo aika monet, sillä lähes aina siellä on opiskelijoita. Tulevana keväänä luokkaa tullaan käyttämään vielä äidinkielen ylioppilaskirjoituksissa.

Lukukauden aikana mainitsemisen arvoisia ja tavallisuudesta poikkeavia syksyn tapahtumia ovat olleet mm. koulun saama Ilpo ja Marja-Liisa Isomäen kirjalahjoitus, seurakuntavaalien äänestysprosentti, Ranskan Lyoniin suuntautunut opintomatka, teatteri Taimisen-esitys, Odd Fellows-järjestön kirjoituskilpailu sekä vaihto-opiskelijamme Karan Baijalin innostava esitys Intiasta. Kirjoituskilpailun voittaja eli Tornion yhteislyseon lukion 2. vuosikurssin opiskelija pääsee ensi kesänä kahden viikon matkalle Islantiin ja Amerikkaan. Ihan varmasti listasta puuttuu jotain, mutta niitähän voi bongata lisää koulun Facebook-sivulta.

Lukuvuoden painopistealueena on hyvinvointi. Tämä on näkynyt opiskelijoille suunnattuna hätäensiapukurssina ja tieturvallisuuteen liittyvänä luentona. Molemmat tilaisuudet olivat erittäin onnistuneita ja tunnen kiitollisuuden tuonetta kaikille näiden järjestelyihin osallistuneille.Opettajien pöytiä on korotettu, mutta opiskelijan ergonomian eteen ei ole vielä voitu tehdä mitään.

Kotisivut tyll.fi on saatu varsin hyvälle mallille. Niiden päivittämistä on jatkettu ja tapahtumista on kerrottu tarkemmin sekä Facebook-sivulla että instagram-tileillä. Kiitos kaikille päivityksiä jakaneille!

Joulu loma on ovella ja se on hyvä aloittaa juuri eilen julkaistusta uudesta Tylliläinen-lehdestä. Suuri apu lehdelle tuli kaikille mainoksena lehteen tuoneista yrityksistä, kiitos.

Avaa tästä painetun lehden pdf-versio

Omasta ja koulun henkilökunnan puolesta kiitän opiskelijoita tästä lukukaudesta ja toivotan kaikille opiskelijoille sekä kotiväelle hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2019.

Marko Kaarlela

rehtori