TORNION YHTEISLYSEON LUKIO

Syyslomaa kohti 2019

11.10.2019

Syksy on jo varsin pitkällä ja joulu on jo lähempänä kuin elokuun koulun alku. 

Syksy on ollut varsin mielenkiintoinen näin rehtorin näkökulmasta katsottuna, koska jälleen meillä on ollut ilo isännöidä monia ainutkertaisia tapahtumia. Koko talolle näkyi tavallista paremmin valtakunnallinen yrittäjän päivä 5.9.2019, jolloin saimme puhujaksi koko talon väelle kaksi nuorta torniolaista yrittäjää. Heidän tarinansa oli mielenkiintoisia ja he toivat yrittäjyyden varsin realistisella ja mielenkiintoisella tavalla esille lukiolaisille. Kovin moni lukiolaisista ei kuitenkaan ole innostunut yrittäjyyden harjoittelemisesta lukion aikana, koska lukiolaisille tarkoitettu Nuori Yrittäjänä-kurssille ei saatu  riittävästi osallistujia. Lienee monille viisasta keskittyä kunnolla lukio-opintoihin ylimääräisten kurssien suorittamisen sijaan. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kiinnostuneita Nuori Yrittäjä-kurssiin löytyi runsaasti eli vakavasti yrittäjän ammattia harkitsee kyselyn perusteella noin 10-15% Tornion yhteislyseon lukion opiskelijoista.

Syksyn ylioppilaskokeisin osallistui 132 eri opiskelijaa. Osa näistä opiskelijoista oli uusimassa viime kevään tai aikaisempien kertojen ylioppilaskokeita todennäköisesti tavoitellakseen parempaa lähtötilannetta ylioppilaskoetuloksia painottavissa korkeakouluvalinnoissa. Koulun kannalta digitaalisten kokeiden järjestäminen alkaa olla jo rutiinia ja mitään yllätyksiä oikeastaan millään tasolla ei tullut missään kokeissa. Näyttää myös siltä, että kokeiden laatijat ovat useassa aineessa päässeet vakiintuneempaan vaatimustasoon kokeiden sisällöissä. Yksi esimerkki ajankohtaisesta ja mielenkiintoisesti toteutusta tehtävästä löytyy yhteiskuntaopista (tehtävä 9). Opiskelijan tehtävänä oli katsoa video vuodelta 1973 ja verrata sen argumentteja tämän päivän Brexit-keskusteluun.

”Tehtävä 9: Brexit. Kyllä, herra ministeri (Yes Minister) on brittiläinen 1980-luvun alun komediasarja. Videokatkelmassa (aineisto 9.A) kansliapäällikkö Humphrey Appleby selittää ministeri James Hackerille, miksi Iso-Britannia liittyi Euroopan unionin edeltäjän Euroopan talousyhteisön (EEC) jäseneksi vuonna 1973. 9.1 Erittele videokatkelman (aineisto 9.A) antamaa kuvaa Isosta-Britanniasta integroituneen Euroopan jäsenenä ja arvioi, miten osuva se on historiallisesti. (16 p.) 9.2 Pohdi Ison-Britannian EU-eron mahdollisia vaikutuksia EU:lle. (14 p.)”