TORNION YHTEISLYSEON LUKIO

Rehtorin syystervehdys

28.8.2019

Koulutyö syksyllä 2019 on lähtenyt varsin reippaasti liikkeelle. Omien havaintojeni mukaan uudet opiskelijat ovat sopeutuneet hyvin lukio-opiskelun arkeen ja kaikki sujuu.

Liikenne ja pysäköinti

Tänä syksynä ihan samalla tavalla kuin ennenkin, liikenne lukion edessä sekä Kirkkokadulla ja Kauppakadulla on vilkasta hieman ennen kello kahdeksaa. Mopoja, pyöriä, mopoauto ja autoja on paljon ja parkkipaikkaa ihan Kirkkokadun oven edestä on hankala saada enää klo 8 ainakaan autolle. Seminaarinkadulla noin sadan metrin päässä ovesta on ollut väljempää.

Erikoista tänä syksynä on ollut se, että pieniä peltikolareita on sattunut ainakin 5 kappaletta ja taitaa kaikissa toisena osapuolina olla pysäköitynyt auto. En tiedä liittyykö ajokoulujen vähentynyt pakollinen opetus tai se, että aika moni 17-vuotias on saanut poikkeusluvalla ajokortin Trafilta.

Kehotan kaikkia tarkkaavaisuuten koulumatkalla ja erityisesti koulun parkkialueella. Pyörät kannattaa pitää lukossa aina parkkialueella.

Poissaolot ja niiden perustelu

Lukiolaisen on osallistuttava opetukseen, mikäli hänellä ei ole perusteltua syytä poissaoloon. Opiskeljan huoltaja voi etukäteen perustella sairaspoissaolot Wilman tuntimerkinnöissä kahdella vaihtoehdolla:

  • Sairaspoissaolo: Opiskelija on sairaana. Syytä tai diagnoosi ei tule ilmoittaa.
  • Koeviikon poissaolo: Koskee ainoastaan jaksojen lopussa olevien koeviikon päivien poissaoloja. Liikunnan tunteja tämä ei koske.

Kaikkien muiden poissaolojen perustelemisen huoltaja tekee Wilma-viestillä ryhmänohjaajalle poissaolon koskiessa kokonaista päivää. Jos opiskelija on pois vain yksittäisen oppitunnin, voi perustelun lähettää myös suoraan aineenopettajalle.

Kaikissa kursseissa maksimipoissaolomäärä on aina neljä (4) poissaolokertaa.

Tarkemmin poissaolosäännöstä ja mm. esimerkeistä voit lukea koulun kotisivuilta os. https://www.tyll.fi/poissaolot

Koulumatka ja niiden järjestäminen

Opiskelijan koulumatkan järjestäminen ei kuulu 2. asteella ja Torniossa koulun tehtäviin. Opiskelijat ovat koulumatkojen osalta kaupallisin perustein toimivien kuljetusyhtiöiden varassa ja koulu ei voi pelkästään tasapuolisuudenkaan vuoksi järjestää koulukyytejä. Jos opiskelijalle on ongelmia koulukyytien järjestämisessä, olisi hyvä käydä kertomassa asiasta koulun toimistossa, koska voimme kysyä kouluvirastosta peruskoulun ja esimerkiksi kielikoululaisille järjestettyjen taksikyytien aikatauluja.

Aivan mahdottomissa tapauksissa eli tapauksissa, joissa kotiin ei pääse klo 14 jälkeen, kurssivalintamuutoksia kannattaa harkita. Muutokset opinto-ohjelmaan, työjärjestyksiin tehdään aina opinto-ohjaajien kautta. Käytännössä kuljetusongelmaisella opiskelijalla ei ole oppituntia palkissa 2, jonka yksi oppitunti on oltava klo 14 jälkeen tiistaisin ja pakollisen liikunnan voinee siirtää seuraavaan vuoteen.

Lukuvuonna 2020-2021 joudumme vakavasti harkitsemaan liikunnan siirtämistä klo 14:ta aikaisempaan aikaan vuosi vuodelta huonontuvien kuljetusyhteyksien vuoksi.

Opiskelija, jonka koulumatka on yli 10 kilometriä on oikeutettu Kelan koulumatkatukeen. Lisätietoa saa toimistosta ja mm. tulostettavia lomakkeita Kelan sivuilta os. https://www.kela.fi/koulumatkatuki

Marko Kaarlela

rehtori