Syksyn 2018 ylioppilaskirjoitukset ja matematiikan ohjelmat

Tämän syksyn ylioppilaskirjoitukset päättyvät maanantaina 1.10. matematiikan ylioppilaskokeella. Kokeet sujuivat Tornion yhteislyseon lukiossa täysin ongelmitta, kuten lähes kaikissa Suomen lukioissa. Tästä kiitos kuuluu etukäteisjärjestelyille ja kokeisiin osallistuneille opiskelijoille. Kaikki opiskelijat osasivat bootata oman koneensa koejärjestelmään ja olivat tietoisia mm. siitä, että kaikissa kokeissa on oltava mukana omat kuulokkeet, vaikka kokeessa ei olisikaan mahdollisesti tulossa ääntä sisältävää materiaalia.

1. reaalin koepäivänä kirjoitettiin mm. terveystieto ja maantiede

Syksyllä ensimmäistä kertaa digitaalisena kirjoitettiin kemia, fysiikka ja äidinkieli. Uutena ominaisuutena syksyn 2018 ylioppilaskokeessa oli matemaattisen kirjoittamisen mahdollistava tekstieditori kemiaan ja fysiikkaan. Äidinkielessä kokeet jakaantuivat ensimmäistä kertaa kirjotus- ja lukutaidon erillisiin kokeisiin. Englannin ylioppilaskokeen kuunteluosassa opiskelijat joutuivat kuuntelemaan epäselvää, särinän sisältävää äänitettä ja muutama opiskelija luuli kuulokkeidensa olevat epäkunnossa. On hieman erikoista ylioppilastutkintolautakunnalle ottaa mukaan tällainen äänite vieraan kielen kokeeseen. Äänitteestä lienevät lukuisat opettajat antaneet palautetta. Yksittäisistä päivistä eniten kirjoittajia oli ensimmäisenä reaalin koepäivänä eli kokeilaita oli tuolloin 78. Kaikki toteutuneet kokeet löytyvät Ylen Abitreenit sivuilta.

Matematiikan ylioppilaskoe toteutettiin viimeistä kertaa perinteisin menetelmin eli kynän ja paperin voimin. Toki kokeessa on jo muutaman vuoden olleet sallittuja symbolisen laskennan mahdollistavat laskimet, kämmenlaitteet. Ongelma näissä laitteissa on ollut se, että niiden käyttöliittymä on jäänyt johonkin 90-luvulle ja kaikki niillä tekeminen on pitänyt jäljentää paperille jälkikäteen. Tämä on juuri se asia, mikä muuttuu keväällä 2019. Matematiikan kokeessa opiskelija voi käyttää matematiikkaohjelmistoja tehtävien tekemiseen, ilman että tekemisessä on jäljentämisestä enää lainkaan. Asia ei ole enää tietenkään uusi opiskelijoille, joille ylioppilaskokeen kaltaisia kokeita myös matematiikassa on ollut jo pitkään abitti-kurssikoejärjestelmällä. Itse henkilökohtaisesti en usko, että matematiikan ylioppilaskokeen luonne muuttuu suuresti digitalisoitumisen myötä. Kokeessa mitataan edelleen samoja taitoja kuin aikaisemmin eli esimerkiksi peruslaskutoimitukset on osattava ilman apuvälineitä kokeen A-osassa. B osassa tulee olemaan soveltavia tehtäviä, joiden menestyksekäs tekeminen edellyttää matematiikkaohjelmien hallintaa.

Tornion yhteislyseon lukiossa matematiikassa käytetään TI-Nspire CAS-laskinohjelmistoa viimeistään 2. opiskeluvuoden pitkän matematiikan kursseista lähtien. Ohjelman voi hankkia jo ensimmäisenä opiskeluvuotena, jolloin matematiikka ohjelmistona on ilmainen Geogebra. TI Nspire CAS-ohjelma onkin ainoa kaupallinen ohjelma, jonka opiskelijoiden pyydetään hankkivan. Ohjelman voi ostaa joko vuodeksi kerrallaan tai hankkia pysyvän lisenssin. Ohjelmisto tulee myös vastaavan kämmenlaitteen mukana. Lisätietoa ja ostopaikka lisenssin ostamiseen löytyy sivulta nspire.fi

Tähän syksyyn on kuulunut sateisia päiviä, mutta välissä on ollut hyvinkin aurinkoista. Osallistuin Tornion Kaupungin esimieskoulutukseen tiistaina 26.9.2018 Ohjelmaan kuului luentoja ja toiminnallinen osuus geokätköilyn merkeissä Ainiovaaran maastossa. Suosittelen kaikille lämpimästi liikkumista Lapin kauniissa luonnossa ruskan aikaan!

Geokätköilyä Ainiovaarassa 25.9.2018. Kuvassa on kirjoittaja ja kaupunginjohtaja Timo Nousiainen.

Marko Kaarlela

rehtori