Ensimmäinen jakso lähestyy loppuaan

Ensimmäinen jakso lähestyy kohta loppuaan ja päättyy opiskelijoiden osalta tilanteeseen, jossa normaalin viikon oppitunnit ovat peräkkäin yhtenä aamupäivänä. Oppitunnin, kurssin käsitteet pituudet ovat vähän hankalia ja monimutkaisia selittää Pihtiputaan mummolle, mutta tässä on jälleen pieni yritys. Rehtorin roolista asiaa mutkistaa vielä opettajien työaikaan liittyvät kohdat, joihin en tässä kirjoituksessa mene.

Yksi kurssi muodostuu keskimäärin 38 oppitunnista. Oppitunnin pituus on yksi kellotunti eli 60 minuuttia, joka sisältää opetusta vähintään 45 minuuttia. Ulkopuolisesta saattaa helposti näyttää siltä, että opettajat tekevät työtä 45 minuuttia, jonka jälkeen on 15 minuutin kahvitauko. Asia ei kuitenkaan ole sinne päinkään. Opettajien tauot kuluvat pääosin oppitunnin päätöstoimiin, kollegojen kanssa keskustelemiseen ja seuraavan oppituntiin valmistautumiseen. Koska meillä lukiossa on 75 minuutin oppituntien opetuksellinen osuus, opiskelijoilla pitäisi olla periaatteessa 25 minuutin (=75/45 x 15min) opetukseton aika oppituntien välissä. Käytännössä 75 minuutin oppituntien välit ovat huomattavasti lyhempiä, jolloin päivät voivat päättyä jo klo 13.50. Jos meillä olisi käytössä 45 minuutin oppitunnit, koulupäivät päättyisivät lukiolaisilla useimpina päivinä klo 15-16.

Koeviikolla yhden viikon oppitunnit ovat siis peräkkäin. Käytännössä oppitunteja tulee olla 3 x 75 minuuttia eli 5 x 45 minuuttia eli 225 minuuttia, joka taukoineen kellotunteina tarkoittaa mittaa 5 tuntia. Jos oppitunnit päättyvät aikaisemmin, ei sekään ole ongelma, koska tällöin opetuksellinen osuus voi olla 225 minuuttia eli 3 h 45 min kellotunteina. Jos siis koeviikon päivä alkaa klo 8.00 se voi kestää klo 13.00 saakka tai päättyä klo 11.45 riippuen laskutavasta.  Käytännössä ruokailun vuoksi koeviikon tuntien tulee päättyä klo 12.45 mennessä ja oppiaineissa, joissa on yhteisiä opettajia koeaika voi olla lyhempi. Yleensä koeviikosta puhuttaessa, opiskelijoiden ensimmäinen kysymys on, milloin saa aikaisintaan poistua. Koulun oman säännön mukaan, koetilaisuudesta saa poistua aikaisintaan klo 10.00. Lukiolaisille ruokailu on avoinna klo 10.40-klo 13.15 eli 35 minuuttia pidempään kuin muina viikkoina. Tietenkin kannattaa opiskelijan kannattaa miettiä, onko antanut kaiken mahdollisen itsestään irti kokeessa, jos heti. Liikunnat koeviikolla ovat samalla ajanhetkellä kuin muinakin viikkoina eli klo 14.10-16.00. On mahdollista, että liikunnan opettajat aloittavat tunnit aikaisemmin koeviikoilla, jos heidän omat yläkoulun aikataulunsa siihen joustavat.

Koeviikon lähestymisen huomaa esimerkiksi siitä, että Luma-kahvilassa on reilusti opiskelijoita.

Koeviikolla oppitunnit on merkitty Wilmaan kahteen osaan. Ensimmäinen osa klo 8.00-9.30 ja toinen osa klo 9.30-12.45. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aluksi on pidettävä pohjatunti tai mikään muukaan erillinen osa koetta, saatikka sen pituus olisi 1,5 kellotuntia. Asia on täysin ja yksistään aineenopettajan pedagogisen harkinnan varassa. Toki opettajalle voi esittää toiveen kertaustunnista ennen koetta, tämän jälkeen reilu 20 minuutin tauko ja varsinainen koesuoritus. Mitään pakkoa kurssikokeen pitämisellekään opettajalla ei ole, vaan oppitunnit voidaan täyttää kokonaan ns. tavallisina oppitunteina. On myös mahdollista, että koeviikon tunnit on tehty ”sisään” ennen koeviikkoa, koska kertauskursseilla ei ole mielekästä pitää oppitunteja enää ylioppilaskokeen jälkeen.

 

 

 

Opiskelijalle koeviikko on kuitenkin tehty helpoksi. Kaikki aikataulut löytyvät Wilman työjärjestyksistä ja opettaja määrittelee kullakin kurssilla tarkemman aikataulun koepäivänä.

Työniloa koeviikon alusviikkoihin,

Marko Kaarlela

rehtori